Hem » Om judo

Om judo


Med vilja, tanke och teknik utnyttjar du i judo motståndarens rörelser och kraft för att kasta och hålla fast. Det spelar ingen roll om du är lång eller kort, tung eller lätt, stark eller svag; alla kan finna sin egen stil. Det är det som gör judo till en sport för alla!

DEN STORA VÄRLDSSPORTEN

Judo är en kampsport och utvecklades i Japan vid 1800- talets slut av Jigoro Kano som skapade judon som psykisk och fysisk fostran. Han tog bort de farliga teknikerna och genomförde de förändringar som har gjort att judo i dag blivit en av de populäraste idrotterna i världen.

Det finns aktiva judoutövare i 199 länder runtom i världen. Oavsett vilket land du tränar i används samma japanska grundtermer. Över hela världen kallas träningslokalen dojo och vid hälsning används ordet reiHajime betyder börja och kampmomentet kallas randori. Var du än tränar ligger också samma värden till grund; att utöva judo innebär bland annat att visa respekt och ödmjukhet.

MÅNGSIDIG TRÄNING

Genom judoträningen förbättrar du din smidighet, balans, styrka, kondition och koordination. Allt för att på bästa sätt möta din motståndare. Kampmomentet gå ut på att få sin motståndare ur balans för att kunna kasta. Genom smidighet, balans och koordination kan du skapa det rätta tillfället för kast. Väl nere i mattan behövs styrka och teknik för att nå fasthållning och låsa motståndaren. Judo är en individuell idrott men du är beroende av hjälpsamma träningskamrater.

JUDO ÄR FÖR ALLA

Judoträningen passar alla, oavsett ålder eller funktion. Judo är en av de få idrotter där tjejer och killar tränar tillsammans. För de yngsta är träningen framför allt lekfull. Det handlar om att ta i för fullt och få utlopp för sin energi, utan att riskera att skada den man tränar med. Tävlingsmomentet är en naturlig del av leken, men på bamens villkor För ungdomar och vuxna finns både mjuk motionsträning och tuffare tävlingsträning. Tävlingsjudon är explosiv och tekniskt avancerad. För dig som har ambitionen och vill tävla på hög nivå väntar målmedveten hård och tuff träning.

Ungdomar som tränar i Sakuras gamla lokal. Någon gång på 2000-talet