Hem » Om oss » Sakuras Historia

Sakuras Historia


1964 – Hur det började


I början av 60-talet höll ett tiotal motions- intresserade SKF-anställda på med gymnastik. Några av dessa hade läst och hört talas om judo och fann sporten intressant och bestämde sig för att starta en Judoförening i motionssyfte inom företaget. Träningen skulle bedrivas i SKF:s motionshall som låg inne på fabriksområdet närmare bestämt vid J-porten på von Utfallsgatan, mittemot Sävenäs järnvägar. Den 26 augusti 1964 kom man överens om att bilda SKF JUDOKLUBB. Det valdes en styrelse med SvenErik Svenhede som ordförande. En judo matta behövdes, ett mindre anslag på 600 kr tilldelades av företaget och resterande skaffade man själva fram, mattan gick på 1600 kr.

Nästa steg var att finna en tränare. Det ryktades att en italienare som arbetade på SKF vid namn Paride Calamassi kunde judo och tillfrågades om han kunde hålla i träningen, vilket han accepterade. Det skulle dock snart visa sig att det inte var judo man tränade utan en slags självförsvarsstil som Calamassi bl.a undervisat den italienska polisen. Det blev därför att se sig om efter en annan tränare och man vände sig till Kurt Durewall som tog med sig Stig-Arne Bäckström. Både Durewall och Bäckström kom från Göteborgs Judoklubb och man besökte SKF-klubben en träningskväll för att hålla en uppvisning i judo.

Bäckis, klubbens förste judotränare


“Bäckis” som Stig-Arne Bäckström allmänt kallades för, åtog sig tränaransvaret och judoträningen började på allvar i föreningen. Under senare delen av hösten 1964 samt våren och sommaren 1965 höll Bäckis ensam i klubbens träning. Varje onsdag kl.17.30 samlades 10-13 medlemmar för att träna under Bäckis’ ledning, som då var graderad 3:e kyu (grönt bälte) och tränare i Göteborgs Judoklubb (bildad 1961).

På sensommaren 1965 fick klubben även en hjälptränare i Rune Berntsson från Jk Budo. Rune övertog så småningom tränaransvaret för SKF:s judoklubb i och med att Bäckis åkte utomlands för en längre period.

Ett gäng glada judokas på väg till en träning 1966. Fr.v. syns bl.a. Yngve Nilsson, Nicco Callocchio, Sven Erik Svenhede, Bert Petterson, Kent ”Flisa” Johansson och Conny Snäll
Foto: Kurt Durewall
Kurt Durewall som hjälpte klubben att hitta tränare och Bosse Andersson/Kärfstedt som höll i första årets klubbgradering.
Foto: från Kurt Durewall
Utan den minsta ansträngning fäller Stig Bäckström den betydligt kraftigare Sven-Erik Svenhede.
Foto: Från tidskriften ”Innerringen”